Make your own free website on Tripod.com
PANDUAN CARA MENCETAK T-SHIRT

Belajar Cara Cetak T-Shirt


Home | Produk | Perkhidmatan | Hubungi Kami | Geleri | Teknik Mencetak T-Shirt

1.0 PENGENALAN

 

 Mencetak menggunakan Teknik Silk Screen adalah satu teknik cetak yang tertua sekali. Sebelum terciptanya mesin cetak, industri cetak pada keseluruhannya menggunakan ceiakan Silk Screen dan teknik ini telah digunakan secara meluas sehingga ke hari ini. Pada zaman yang serba moden sekarang ini. Prosesproses yang lebih canggih lagi telah dimasukkan di dalam teknik ini tanpa menepikan keasliannya.

 

Keistimewaan teknik ini ialah ia bukan hanya boleh dilakukan pada satu bahan sahaia, tetapi ia boleh digunakan pada berbagai bahan tanpa hadnya.

 

Contoh : bahanbahan yang boleh dicetak menggunakan Teknik Silk Screen ialah seperti kertas, mug, papan tanda, banner, tuala, kuld dan bahan yang ingin anda pelajari sekarang ini iaitu TShirt.

 

Proses cetakan pada TShirt adalah sama seperti cetakan pada lainlain bahan, tetapi hanya Jaring Sutera, Dye dan Emulsion sahaja menggunakan jenis yang berlainan. Contohnya untuk TShirt, kita menggunakan Dye tetapi untuk kertas pula, kita menggunakan Ink. Jika anda telah faham dan mahir tentang Teknik ini, anda boleh mencubakan Teknik ini pada apa sahaja bahan yang anda mahu dan anda dapati anda telah mempelajari satu teknik yang amat menarik.

 

 

2.0 TEKNIK CETAKAN SILK SCREEN PADA TSHIRT

 

Hanya ada satu cara sahaja mencetak gambargambar menarik pada TShirt iaitu dengan menggunakan teknik Cetakan Silk Screen

 

Teknik ini adalah cetakan manual. la tidak menggunakan sebarang mesin tetapi menggunakan kemahiran tangan dan dicampur dengan daya. kreatif anda, cetakan ini boleh dijayakan dengan sempuma.

 

gambar yang kita lukis di atas sehelai TShirt kerana ia akan melalui beberapa proses tertentu. Sebaliknya ia akan menjadi begitu mudah jika kita lakukan dengan penuh ketekunan dan kesabaran beserta dengan minat kita. Sememangnya ia kelihatan sukar untuk memindahkan sesuatu

 

Ketekunan, ketelitian dan kesabaran amat ditekankan di dalam kerjakerja percetakan TShirt. Ini. kerana kita akan menghadapi beberapa proses; yang pedu kita hadapi seperti menyediakan reka corak, membuat blok, kedakeda cetak dan lainlain lagi.

 

Jika akan dibuat berulangulang kali, pasti kita akan menjadi mahir dan dikagumi orang ramai dengan kebolehan kita.

 

2.1             Peralatan Asas Yang Diperukan

 

                  i.         Jaring Sutera

                  ii.        Bingkai Blok

                  iii.       Squg

 

 

2.2     Jaring Sutera

 

Ada beberapa jenis jaring sutera yang ada di pasaran sekarang antaranya Swiss Batting Cloth, American Silk, Japanese Silk, Swiss Taffeta, Nylon dan Vinyon Silk.

 

Jaring sutera yang baik adalah lebih halus, lembut dan apabila ditarik

 

pada tegangan yang paling maximum, ia tidak akan koyak. la mungkin agak mahal sedikit tetapi hasilnya sungguh bermutu tinggi dan ia akan kelihatan menjadi murah apabila anda menggunakannya berulangkali.

Jaring sutera dikeluarkan di dalam berbagai gred. Grednya ditentukan

 

melalui bilangan benangnya dalam 1 inci persegi. Contohcontohnya ialah TG 800, TG 1000 dan TG 1200. Lebih tinggi gred adalah lebih baik, halus, lembut dan lebih mahal.

 

 

2.2.1      TG 800

 

              Jaringnya agak kasar dan jarang digunakan oleh pencetak pencetak Profesional tetapi ia sesuai untuk Teknik Stencil.

 

2.2.2      TG 1000

 

                   Lebih baik dari TG 800. Kehalusannya sederhana, boleh digunakan pada Teknik   Photo Emulsion. Untuk penghasilan imej yang besar dan       kasar, jaring ini sesuai    digunakan.

 

2.2.3      TG 1200

 

              Jaring ini paling popular digunakan di dalam industri percetakan TShirt. Sungguh sesuai digunakan pada Teknik Photo Emulsion yang perlu menghasilkan Imej   yang halus dan hasilnya sungguh bermutu tinggi.

 

 

2.3        Bingkai Blok

 

            Berbentuk 4 segi dan diperbuat daripada kayu kukuh dan lembut. Bingkai blok mestilah kuat dan tidak meleding apabila menerima regangan yang paling maximum daripada jaring sutera.

 

            Bingkai blok sebenamya boleb dibeli siap dengn dipasang bersama jaring sutera, tetapi sebagai pencetak Profesional, and

mestilah tahu membuatnya sendiri dan ia juga boleh menjimatkan kos anda.

 

2.4        Cara Menyediakan Bingkai Blok

 

            Untuk membuat bingkai blok yang sederhana besar anda memedukan bahanbahan seperti bedkut:

 

i. Kayu saiz 1" x 2" 2 batang 16' panjan dan 2 batang 12' panjang

ii. Gam Kayu

iii.Paku

 

 

CaraCaranya

 


Tiaptiap hujung dan tepi kayu hendaklah digamkan tedebih dahulu dan biarkan ia kering. Sambungannya

 

Apabila semuanya disambungkan, ia akan berbentuk sebuah bingkai empat segi panjang.

 


 

Paku sefiap hujung sambungan bingkai itu


dan lekatkan pada sambungannya.Apabila semuanya disambungkan, ia akan berbentuk sebuah bingkai empat segi panjang Paku sefiap hujung sambungan bingkai itu

 

Kini rangka blok cetak anda telah siap dan langkah seterusnya ialah memasang kain sutera di bingkai blok cetak tersebut.

 

 

2.5       Memasang Jaring Pada Bingkai Blok

 

Ambil Jaring Sutera, kemudian potong jaring tersebut mengikut saiz bingkai blok ( saiz jaring hendaklah lebih besar sedikit dari saiz bingkai blok).

 

Langkah seterusnya ialah memasang jaring tersebut di bingkai blok. Ia terbahagi pada 4 bahagian iaitu :

 

 

 

  BAHAGIAN A

 

Tegakan blok du, kemudian dengan menggunakan stepler Gun, steplerkannya dengan jarak 2 inci hingga ke hujung bahagian itu.

 

 

 

 

BAHAGIAN B

 

Tarik jaring itu hingga ke tegangan yang paling maximum dan steplerkannya. Lakukan cara yang sama seterusnya dengan arak yang sama hingga ke hujung bahagian.

 

 

 

 

BAHAGIAN C

 

Untuk bahagian C, caranya sama dengan cara bahagian A.

 

BAHAGIAN D

 

Bahagian ini sama caranya dengan bahagian B.

 

 
Enter supporting content here